terkadang terpaksa sarkastik kerana hati mereka sukar dijentik

Saturday, April 20, 2013

pegunkan raPuh

aku pernah hendak berikan tip kepada rakan baru bertugas. tapi belum beritahu. cuma satu sahaja. kerja kami berkaitan dengan keputusan yang dibuat. keputusan harus cepat dengan arahan yang tepat. salah atau tidak tanggung sendiri. keputusan dalam masa yang pantas mendatangkan risiko betul atau tidak. kita kena bertanggungjawab dengannya. aku... aku telah banyak buat keputusan. ada benar dan banyak juga salah. kalau salah, tepuk kepala sendiri. kalau benar aku kukuhkannya dengan rasional dan dengan gurau-gurau lagak. aku kan!

walau ada yang akui keputusanku benar tapi ada juga mempertikaikannya. lebih- lebih lagi tiada tindakan dikenakan terhadapku sedangkan yang lain yang sepatut dan tidak sepatutnya, dikenakan tindakan. ini menimbulkan rasa- rasa yang tidak sedap. rasa yang tidak sedap ini kekal dipendam biar lama sudah berlalu. dan bila ada yang menyentuh lagi tentang hal ini pabila semuanya sudah kembali normal, aku sangat rapuh. sebab rasa yang tidak sedap kekal dipendam itu. gila kan! gila sebab rupanya aku tak sangka aku rapuh.

barangkali aku kena buat satu keputusan. yang aku tahankan untuk meluncur laju dulu. ia seakan isyarat tapi apa segala keputusan aku akhirnya ikut hati. hati aku sangat berat. gilakan!
berkaitan kesilapan terbaik dulu.

 


ini gambar sebahagian rakan yang mendapat pengiktirafan. macam biasa aku tukang pegunkan detik. aku suka tangkap gambar mereka yang gembira. tahniah kepada semua yang ikhlas bekerja!

      

No comments: