terkadang terpaksa sarkastik kerana hati mereka sukar dijentik

Monday, June 13, 2016

enam bulan pertama

setakat masuk setengah tahun 2016 ini, bersemangat aku ke pawagam. tiket mahal pun tak berapa kisah.


***

ada beberapa perkara buat aku sedikit kecewa. bukan sebab usaha yang diberikan. aku tak berkira- kira tentang betapa banyaknya usaha yang dicurahkan (dan pengorbanan) sebab pada pengakhiran orang tengok hasil. aku faham ini (lama juga untuk faham sebelum ini). nilai penghargaan sudah lama mati.

aku agak kecewa apabila sepetik jari segalanya terhenti tanpa melihat rasional dan up to date sesuatu perkara yang dilakukan. konservatif yang tak berapa elok masih diambil kira. idea- idea segar seakan debu. tak berpeluang bermutasi langsung. kesian anak- anak muda ini yang meluap idea & semangat mereka dimatikan. 'matikanlah' orang sakit. jangan kepada yang baru teruja mula hidup. mentaliti & persepsi mereka akan terganggu.

nasib aku pernah hadapi senario yang teruk dahulu. maka sekarang kalau down aku boleh handle. musim masing- masing.


***

berita apabila tak ada value aku jadi keliru. sedar atau tidak, ia semakin rendah nilainya.


   

Monday, March 21, 2016

terus pergi

mereka terus pergi tanpa ucap akhir
kau termangu beberapa detik
ketawa kosong
sejenak diam fikir kosong
kejutan terus dan akan terjadi
cuma
tiada siapa belum boleh tahu
masa memadamkan memori
dengan masa kau dan mereka akan lupa


Sunday, February 28, 2016

pura bernyawa

kau tahu tak tentang kepura- puraan
bila kau lakukan
kau sangat bernyawa

Wednesday, January 27, 2016

curse

aku seakan kena curse dengan abah.
masa budak dulu. zaman- zaman suka tengok drama cina tiap pukul 6, aku mesti risau kalau abah balik kerja sampai sebelum jam 6. abah nak tengok berita kat tv1.
aku akan rasa bengang teramat sebab terlepas cerita. dulu bukan boleh ulang pun. pukul 6.30 baru boleh tukar saluran.

aku ingat aku pernah cakap berita bukan best pun. bosan je. aku merajuk, aku masuk bilik baca buku.
buat kerja sekolah sambil marah dalam hati. elok juga, kalau tidak tak terbuat kerja sekolah.

sudah dewasa, perkara yang paling aku tak sangka aku terbertugas di bilik berita.
sampai sekarang aku 'tunggu' je, kalau- kalau abah nak 'sound' aku balik.
kalau aku tengah tengok news kat rumah, sanggup aku tukar channel bila tiba- tiba abah nak tengok tv. aku tak sangka aku. kena curse

paling sukar

perkara paling susah untuk dilakukan adalah mengekalkan konsistensi.
banyak faktor cuba membunuh.
matikan yang sakit. itu ok.
bunuh yang segar...itu rugi.
sengsara dapat dipulih, itu lebih bernyawa.
nazak tapi nak senang, sangat parasit.
memakan tempat tumpangan
segar mati sengsara
sakit...kekal nazak terus senang
itu pula yang konsisten

Monday, October 26, 2015

masa membunuh

masa terus membunuh segalanya
lambat mengejar tertinggal tiada makna
masih tidak memakai jam
terus menafikan untuk terus ketinggalan

Wednesday, October 07, 2015

polis evo yang bravo

pada satu- satu ketika kita sudah tak dapat menerima perkara- perkara yang sering disogok- sogokkan. pelakon yang selalu sangat ditampilkan di layar. momentum tarikan semakin berkurangan. ini pada aku. aku tak suka yang popular. aku suka suatu perkara yang jarang dijumpai. jarang- jarang berlaku. sangat tidak ditampilkan. tetapi bila muncul da bomb!

polis evo ada itu. bukan dua teraju utama popularnya, tetapi kehadiran antagonisnya. hushairi hussain. kemunculan ayie mula menarik perhatian  dengan karakter jolok dalam bunohan. ayie tak ada selalu. ada beberapa drama di tv terutama berloghat kelantan pasti ada dia.

selepas lakonan ayie, aku baru nak pandang lakonan zizan dan sam. ok mereka popular. mereka sudah mengalami fasa terlalu kerap di layar hingga hilang faktor tarikan. namun sangat bernasib baik mereka dipilih dalam polis evo. filem ini menterbalikkan tanggapan aku kepada zizan dan sam. lakonan zizan terkawal. bersahaja yang terkawal. itu yang seronok. sam memang tak perlu dialog banyak. ekspresi wajah dan gerak badannya cukup beri maksud. itu kekuatan sam.

filem ini punya kombinasi gabungan yang tepat. skrip, pengarahan, teknikal, lakonan. segalanya menjadi. hasilnya box office.
,



Monday, August 31, 2015

hanya skrip

fasa apa entah.
apabila menonton aku fokus dan nikmati skrip cerita. bagus skripnya. aku terus menonton tapi ibarat dengar sambil tutup mata.
mise en scene cerita ini tak menarik bagi aku.
penyampaian narator tak bertenaga. sedih yang tak bertenaga.
tapi line bagus.
sayang betul...penulis skripnya aku salute!

Tuesday, June 30, 2015

disalah tempatkan

berapa ramainya disalah tempatkan
berapa sedikit yang diharapkan diberi ruang
ruang- ruang yang sementara
keghairahan pudar...ada langsung tiada

manusia perlu duit untuk terus dihabiskan duit itu
bukan untuk terus hidup (dalam keberkatan)
isi rumah ditabur hasil pendapatan kemalasan
peduli apa
hidup perlu di dalam zon 'kesenangan' diri
berpencak bila kurang satu sen
aura yang disalah tempatkan sangat membara
cuba lawan...bertahan...
kau tewas
kau mati !

berapa ramai masih dan akan terus disalah tempatkan
terus dan kekal
manakala kau mati, wahai kawan

Monday, May 25, 2015

pecah dan pisah

pecah... pisah itu sebenarnya buat aku sedih
dalam pada tidak ambil kisah aku
jauh... jaraknya kita
sesekali khabar bertalu- talu
aku seronok mendengar akrab riangnya kalian
dalam berseni
sensitif sentiasa kuat
pergi dan datang
untuk berseni
seni itu tidak salah
sensitif itupun tidak salah

sekali sekala

jarang jarang itu
apabila berlaku sangat bermakna
tak perlu banyak untuk diingatkan
hanya itu...
itu dan itu!
setahun sekali, mungkin ada dua tiga kali
masa langsung tak diendah
lain berubah
masih sama
adalah rasa

Saturday, April 18, 2015

kecerdikan untuk keburukan

manusia cerdik ramai. ke arah kebaikan, bertuahlah. ada pengiktirafan dan dilihat.
ke arah keburukan lagi ramai. mereka kalau boleh taknak dilihat. underdog @ kalau orang tahu buat buruk, malu apa. sedar rupanya. tapi peduli apa mereka dengan hal itu. kehidupan menguntungkan.

kemudian, asyik mengeluh duit cepat habis. masalah itu, masalah ini. yang kecil, besar nampaknya. sedangkan orang lain hadapi masalah sama, tenang hadapinya. ada jalannya.

cerdik tak digunakan untuk yang sepatutnya. senario inilah kerap berlaku. haru