terkadang terpaksa sarkastik kerana hati mereka sukar dijentik

Wednesday, August 04, 2010

bisiK MEmbisik

teringat aku masa zaman sekolah dulu. sekolah rendah. kalau nak cakap apa- apa yang rahsia mesti main bisik-bisik dengan kawan. sesiapa yang ada dekat-dekat tu mesti hatinya juga berbisik...
"diorang cerita pasal aku le tu...sah memang sah pasal aku le tu".
kalau ada yang spontan (macam aku kot), akan jerit, "hah hah! cerita apa tu? cerita apa tu oii?"

masa zaman tu juga salah seorang cikgu aku (tak ingat nama, tapi aku masih ingat rupa) pernah buat game bisik-bisik pada kawan yang duduk di sebelah. perkataan yang disampaikan melalui cara berbisik ke telinga itu iaitu, swim, swan, swim. maka, berbisiklah kami semua sambil bergelak- gelak masa menyampaikan bisikan itu. tukang bisik gelak. tukang terima bisikan pun gelak. entah apa yang kelakar, aku pun tak pasti. sampai giliran, aku pun gelak juga. gelak geli. ye lah.kawan bisik kat telinga. geli lak rasa.

habisnya pusingan, orang terakhir beritahu apa yang disampaikan padanya. jadi swing, swam, swim. huh..berderailah ketawa semua sebab dah jadi lain bunyinya. ini konsep perkhabaran yang diterima menjadi tidak tepat pabila terlalu ramai orang menyampaikannya. yang sampainya manusia bukan robot.

baru- baru ni ada seorang rakan nak membisikkan sesuatu kat telinga. aku agak keberatan le tapi panjang je leher hulurkan telinga ni. dia bisikkan suatu perkara. lepas tu nak jawabkan padanya, kena la bisik jugak ye tak. lalu aku pun bisik kat telinganya. perlahan tapi jelas. yusuf taiyoob...yusuf taiyoob. "arghh...bencilah cakap dengan kak yan nih!". dushh!!! ini efek back hand yang aku kena. aku tipu je yang ini.

6 comments:

Mr Final said...

ceeeeeeeeeeehhhhhh.. iklan tuh! :P

theblabber. said...

selamat berpuasa kak *cakap sambil bisik-bisik*

;)

tun teja said...

hahah.. lawak. lawak.
kak yan selamat berpuasa. jgn byk tido ye kak.

apsal tepon x angkat ritu? bz ke?

ryann said...

mr final- terikut lak.

selamat berpuasa di perantauan miezi. :)


selamat pose tun. bz tak menentu tun. konon le hehe.

Sophie Al-yahya said...

memang kelakar part Yusof Taiyoooob~ tuh.. hihihi..

ryann said...

:)