terkadang terpaksa sarkastik kerana hati mereka sukar dijentik

Wednesday, March 03, 2010

baCa memOir

cuti lalu satu hari tu aku habiskan masa dengan bersiar- siar tanpa perancangan. pergi midvalley megamall. shopping complex terdekat dan memang menjadi shopping complex pilihan utamaku. semuanya ada di sini. hari tu ramai benar orang. rimas betul. aku rasa nak pergi ke the gardens. kalau ke sana, halaku tentu terus ke borders. aku dan kawan lalui china town lane. aku saja yang gelar. laluan dari mid valley ke gardens tu macam china town. the gardens tak sesak macam mid valley. hilang rimas.

masuk borders, alamatnya berjam- jam le aku lepak. boleh habis baca satu buku. aku ke ruangan non fiction. belek- belek buku daughters of shame. tengok kulit belakang, muka surat pertama, ke chapter seterusnya. baca last line. nak tahu ending. haha. inilah selalu cara aku belek buku(kalau tak dibalut dengan plastik). gambaran kasar bagi aku buku ni agak dramatik sikit. mungkin sebab ia berupa biografi. penulis menceritakan kisah seseorang dari sudut pandangnya. lepas tu aku beralih pada buku tears of a teen-age comfort woman. ini genre autobiografi. penulisnya menceritakan pengalaman sendiri dijadikan hamba seks kepada tentera jepun semasa era perang dunia kedua. hmm...tiba-tiba aku teringat buku mayada the daughter of iraq yang bertahun aku beli masih belum habis baca.

aku perasan banyak terbit naskhah berbentuk kisah benar tentang wanita berkaitan penindasan, kesengsaraan, pelarian, kahwin paksa, kenangan pahit masa lampau, trauma zaman kanak- kanak, lari dari jalani tradisi khatan yang seksa, kena penjara, kehidupan di timur tengah, di afrika dan menjadi hamba seks serta pelacur jalanan. harap penghasilan buku- buku ini adalah dari sumber yang betul. bukannya non fiction tapi sebenarnya fiction. maksud aku, isu- isu ini agak catchy. sesiapa peminat memoir atau biografi mesti gemar beli buku-buku genre ini. kerap baca karya genre ini adakalanya tercetus persoalan, adakah kisah benar ini direka atau tidak. lagipun bukan semuanya tokoh yang dikenali. sesiapa sahaja boleh jadi subjek? ah, apa susah. aku google je lah kan.

aku ubah ke rak yang jual buku motivasi, nak jadi kaya, jutawan terkenal, urus kewangan dan yang sewaktu dengannya. aku belek buku tip-tip kewangan. baca dengan laju. aku hampir nak membelinya. sekali kawan aku kata, buat apa beli, kasi penulis tu pula yang kaya. pulak...haha. aku faham maksud itu. akhirnya aku keluar borders. aku takkan pulang dengan tangan kosong kalau singgah kedai buku. walau tak dirancang sekalipun. singgah foodcourt the gardens yang eksklusif dekorasinya. sambil minum aku baca memoir shamsiah fakeh. malam tu juga aku habis baca.

3 comments:

Qasih said...

betul tu.. nak jadi kaya sikap kena ubah dulu. bukan sekadar beli dan baca buku bagaimana nak cepat kaya ;)

ermm.. baca biografi atau memoir dalam bentuk ala fiksyen ni best jugak. banyak iktibar yang boleh diambil.

ryann said...

bila le nak kaya ye qasih. best baca baca memoir ni.

Bro Framestone said...

layan gak ek buku tue huhu

BroFramestone Blog