terkadang terpaksa sarkastik kerana hati mereka sukar dijentik

Thursday, January 07, 2010

muaLlaf dan..


beberapa hari lepas aku tak boleh tidur. bukan sebab tertekan ke apa. tapi kerana apabila malam je batuk aku jadi teruk. ada le pernah suara hampir- hampir tak keluar. lama gak baru agak ok sikit. dah ok apalagi. masa tak sihat terperap je kat rumah. aku lepas geram tonton wayang...filem muallaf dan sherlock holmes.

menonton muallaf buat aku rasa sentimental sikit. ia bukan filem sedih memaksa hati meruntun. tapi aku teringatkan arwah yasmin ahmad. ini filem terakhirnya di pawagam sedangkan hati aku tetap meronta- ronta mahukan lagi filem- filemnya. barangkali akan ada beranggapan filem ini berat namun, bagi aku arwah menyampaikannya dengan pendekatan yang ringan. dialog yang terhasil bukan setakat tuturan yang kosong seselamba si penuturnya. hanya dua yang boleh aku sifatkan untuk filem (dan karya-karya yasmin)...segar dan menjentik.

menonton sherlock holmes adalah harus. aku kan penggemar komik detektif conan!(huha ha). nama conan tu diambil sempena nama pencipta sherlock holmes, sir arthur conan. lagipun sejak kecil aku dah 'kenal' holmes. nasib baik hero iron man (robert downey jr) menunjangi filem ini. bertambah best ada jude law. aku tertarik dengan relantionship robert dan jude dalam filem ini. terlintas watak dr house dan kawan karibnya dr wilson dalam drama siri house. perhubungan yang nampak kompleks. perlu memahami lebih dari satu lapisan untuk memahaminya. adegan imbas kembali pula aku teringat filem atonoment dan the prestige. menarik dan kreatif. filem ini tidak memberikan jangkaan mudah. aku masih mahu lagi walau filem sudah the end. salute guy ritchie!

No comments: