terkadang terpaksa sarkastik kerana hati mereka sukar dijentik

Wednesday, April 22, 2009

MAHSURI sekeTikaTajuk : Teater Mahsuri
Tempat : Panggung Sari, Istana Budaya
Tarikh : 24 - 30 April 2009
Arahan : Fauziah Nawi

Pelakon :
VANIDAH IMRAN (Mahsuri)
ARJA LEE
AZMAN MD. HASAN
AZIZAH MAHZAN
CICO HARAHAP
ARD OMAR


Sinopsis :

Mahsuri gadis cantik kelahiran Langkawi, dara pinggitan Pandak Mayah dan Cik Alang. Cantik jelitanya menjadi buah mulut dan kecemburuan terutamnya kaum wanita. Mahsuri dikahwinkan dengan seorang pemuda dan pahlawan tempatan, iaitu Wan Darus, adik kepada wakil Sultan di Langkawi, Wan Yahya (atau dengan gelaran Datuk Pekerma Jaya) dan Wan Mahura.

Hubungan Kedah-Siam menjadi keruh. Mahsuri hamil ketika Wan Darus keluar meninggalkan Langkawi untuk berperang dengan tentera Siam. Sepeninggalan beliau, Mahsuri tinggal bersama ibu bapanya. Deramang, seorang kembara telah singgah di Langkawi. Kebolehannya menambat hati penduduk Langkawi dan ibu bapa Mahsuri, sehingga mempelawa Deramang tinggal dirumahnya. Kepandaian Deramang dalam bersyair menaikkan nama Mahsuri sebagai tuan rumah dan menimbulkan kecemburuan Wan Mahura, kakak iparnya. Kelahiran anak Mahsuri, Wan Hakim, mencetuskan fitnah apabila Wan Mahura menuduh Mahsuri melakukan hubungan sulit dengan Deramang.

Mahsuri dan Deramang dijatuhkan hukuman bunuh oleh Datuk Pekerma Jaya setelah termakan hasutan isterinya. Mahsuri dan Deramang dijatuhkan hukuman bunuh. Walaupun dipujuk dan dirayu oleh ibu bapa Mahsuri, hukuman tetap dijalankan dan Mahsuri dibunuh tanpa dosa. Sebelum mati Mahsuri telah menyumpahi Langkawi menjadi padang jarak padang terkukur selama tujuh keturunan. Wan Darus pulang dengan kecewa lalu membawa anaknya, Wan Hakim meninggalkan Langkawi.

TIKET
RM30, RM50, RM70, RM100

Untuk info, hubungi :

BOX OFFICE
ISTANA BUDAYA
KUALA LUMPUR
Tel : 03-4026 5558
Faks : 03-4026-5552

Waktu Operasi : 9.00 pagi – 6.00 ptg (hari bekerja)
1.00 tgh – 6.00 ptg (sabtu)

Laman Web Istana Budaya
www.istanabudaya.gov.my

Laman Web Ticket2u (Pembelian dalam talian)
www.ticket2u.biz
Tel: 03-4149 8600


* info kredit IB

2 comments:

Qasih said...

sedihnya tak dapat pergi tengok malam 23hb.. moga ada kesempatan di lain kali.. kan, ryann. apapun terima kasih atas undangan. semoga.. mahsuri biarpun seketika.. dengan sentuhan ibu fauziah nawi akan se gah lagendanya..

ryann said...

:)